“În faţa legii stă un păzitor. La acest păzitor, vine un om de la ţară şi cere voie
să intre în lege. Dar păzitorul îi spune că acum nu-i poate permite să intre.”
----- Franz Kafka, “Procesul”, 1925
 

Catedrala Sf. Vitus este cea mai importantă biserică din Praga. Pe lângă slujbele religioase, aici au avut loc încoronările monarhilor Cehiei, iar cei mai importanţi sfinţi, suverani, nobili şi episcopi sunt înmormântaţi în clădirea principală.

Catedrala este a treia biserică consacrată Sfântului Vitus construită pe acelaşi loc.

                                                      
 

Prin anul 952 prinţul Vaclav I a ctitorit o rotondă în stil roman, convertită în 1060 într-o biserică cu trei nave şi două clopotniţe. Importanţa bisericii a crescut în urma înfinţării episcopiei oraşului Praga în 973.

În 1344 Carol IV a început construcţia catedralei gotice. Primii constructori, Matthias din Arras şi Peter Parler, au ridicat altarul şi un inel de capele: capela Sf. Venceslav, Poarta de Aur şi partea inferioară a clopotniţei principale.

În ciuda eforturilor diverşilor suverani de a asigura continuarea lucrărilor de construcţie, catedrala a avut perioade în care lucrările au fost oprite pentru secole întregi.

Abia în a doua jumătate a secolului XIX, Uniunea pentru Finisarea Construcţiei Catedralei Sf. Vitus a început repararea părţilor originale şi finisarea clădirii în stil neo-gotic. Catedrala a fost sfinţită în 1929. Interiorul a trecut prin numeroase adaptări în anii următori.

Vizitatorii intră în catedrală prin portalul faţadei vestice, vis-a-vis de pasajul înspre cele două curţi ale Castelului din Praga. Uşa din bronz este decorată cu scene în relief din istoria catedralei şi din legendele despre sfinţii Venceslav şi Adalbert.

Partea neo-gotică a catedralei este formată din nava principală şi culoare laterale înguste, completate de capele individuale cu vitralii, şi aripa de nord a navei transversale.

Construcţia clopotniţei din partea de sud a fost începută de Peter Parler care nu a putut să o termine. Edificiul şi-a atins înălţimea planificată original prin adăugarea unei întărituri în stil renascentist în secolul XVI.

Capela Sf. Venceslav se întretaie cu nava transversală. Stilurile arhitecturale diferite şi decoraţiunile impunătoare îi evidenţiază importanţa ca punctul central al catedralei. Intrarea în catedrală prin Poarta de Aur oferă acces în capelă din cea de-a Treia Curte.

Altarul este înconjurat de un cerc de capele gotice – unele conţin locurile de veci a mai multor suverani cehi şi sfinţi.

PARTENERI:
tie-me-up Optiplaza gadget report HyperFlash refresh eisberg
© The Marketing House