“În faţa legii stă un păzitor. La acest păzitor, vine un om de la ţară şi cere voie
să intre în lege. Dar păzitorul îi spune că acum nu-i poate permite să intre.”
----- Franz Kafka, “Procesul”, 1925
 

Nouă dintre cele douăsprezece porţi originale care făceau parte din ultimul inel de ziduri de apărare (Cerchia del Mille) al oraşului medieval Bolgona mai sunt şi astăzi în picioare.

Acestea sunt Porta Maggiore, Porta Castiglione, Porta Saragozza, Porta San Felice, Porta delle Lame, Porta Galliera, Porta Mascarella, Porta San Donato şi Porta San Vitale.

Porta Maggiore

Ridicată în secolul XIII, Porta Maggiore a primit un nou sistem de fortificaţii la cerinţa papei Iulius II. La sfârşitul secolului XVII au fost construite porticuri care ducea înspre biserica Santa Maria Lacrimosa degli Alemanni de pe Via Mazzini.

În 1770 poarta a fost parţial reconstruită în conformitate cu planurile lui Giovanni Giacomo Dotti. 

                                           
 

În 1903 Porta Maggiore a fost aproape complet demolată, dar o dezbatere furioasă a oprit lucările şi a rezultat în restaurarea şi conservarea edificiului sub instrucţiunile lui Alfonso Rubbiani.

Poarta a mai trecut prin două serii de renovări în 2007 şi 2009 dar aproape nu a mai rămas nicio urmă din gloria Porta Maggiore – locul pe unde intrau în oraş toate persoanele de rang înalt.

Porta Castiglione 

Porta Castiglione era una dintre porţile fostelor ziduri de apărare medievale. 

                                                    
 

Ridicat iniţial în secolul XIII şi reconstruit în secolul XV, turnul, acum izolat, supraveghea canalul Savena care traversa oraşul şi furniza atelierele fabricanţilor de materiale ale oraşului cu energie hidraulică.

Porta Saragozza

Porta Saragozza a fost construită între secolele XIII-XIV şi în 1344 a fost prevăzută cu un pod şi un şanţ de apărare. Nu a fost foarte folosită până în 1674 când porticul Di San Luca a fost construit din centrul oraşului până la Basilica della Beata Vergine di San Luca, folosit în pelerinajele anuale ale credincioşilor. 

                                                     
 

De atunci a fost cunoscută şi ca „Porta Sacra” sau „Porta dei pellegrini” datorită poziţionării sale pe ruta spre sanctuarul San Luca.

În 1859 arhitectul Giuseppe Mengoli a înlocuit cassero-ul medieval cu cel din prezent prin conectarea celor două arcuri crenelatecu cele două turnuri mari, laterale oferind porţii aspectul ei de castel din prezent.

Porta San Felice

Porta San Felice era cea mai vestică poartă a complexului medieval din Bologna. Conducea înspre Via Emilia unde Via San Felice devenea Via Aurelio Saffi după intersectarea cu Via di Circonvallazione.

                                                 
 

Poarta a fost ridicată în secolul XIII şi reconstruită în 1334 cu un turn suplimentar şi un pod care putea fi ridicat. A fost restaurată în 1508 şi din nou în 1805 când Napoleon a vizitat oraşul. În 1840 pereţii care o flancau au fost demolaţi. Barăcile şi casa pentru colectarea taxelor vamale se aflau deasupra intrării.

Porta delle Lame

Porta delle Lame se află la capătul Via Lame unde aceasta se întâlneşte cu Via Zanardi.

Poarta a fost construită în 1334 şi avea două poduri care putea fi ridicate: unul pentru pietoni şi unul pentru trăsuri. Piatra a fost reconstruită în 1677 într-un stil baroc de arhitectul Agostino Barelli. 

                                                    
 

Cea mai recentă restaurare a avut loc în perioada 2007-2009. 

Poarta este înconjurată de statuile din bronz ale partizanilor care au luptat aici pe 7 noiembrie 1944.

Porta Galliera

Porta Galliera are cele mai multe elemente decorative dintre porţile Bologniei.

Construită în perioada 1659-1661, poarta urmează planurile arhitectului Bartolomeo Provaglia. Portalul interior are o faţadă barocă, iar portalul exterior accentuează rolul defensiv al porţii. Drumul de aici ducea înspre Ferrara.

                                                    
 

Între 1330 şi 1333 cardinalul Bertrand du Pouget a poruncit să se construiască un castel în apropierea porţii. Până la începutul secolului XX, pereţii au fost demolaţi şi poarta a rămas izolată. Porta Galliera a trecut prin mai multe renovări: în 1926, 2001 şi 2003.

Porta Mascarella

Porta Mascarella făcea parte din fostele ziduri de apărare ale Bologniei. Astăzi se află în faţa Ponte Stalingrado (podul Stalingrad).

                                                      
 

Poarta a fost ridicată în anii 1300 şi reconstruită în secolul XVII. Porta Macarella avea inițial un pod care putea fi ridicat, dar construcția a fost sigilată în secolul XV. 

Porta San Donato

Cunoscută și ca Porta Zamboni, Porta San Donato ducea înspre zona Universității.

                                                     
 

Poarta a fost construită în secolul XIII, în 1354 a fost echipată cu un pod care putea fi retras, iar în 1428 a fost sigilată. Este flancată de un turn masiv.

Porta San Vitale

Porta San Vitale, cunoscută și ca Porta per Ravenna, este localizată în piazza omonimă, la vest de intersecția Via San Vitale cu Via di Ciconvallazione. 

                                                     
 

Ridicată inițial în 1286, poarta avea barăci adiacente și un turn. Turnul a fost demolat în secolul XVI.  La sfârșitul secolului XVIII podul care se putea ridica a fost demolat, iar între 1950 și 1952 au fost eliminate fațada și mecanismele de apărare.

PARTENERI:
tie-me-up Optiplaza gadget report HyperFlash refresh eisberg
© The Marketing House