“Un rege doarme aici, / degrabă / ucis cu doar un retevei /
de-o babă, / când se căca-n covata ei.”
----- Agrippa d’Aubigne
 

Jack Spintecătorul este pseudonimul ucigaşului a cel puţin cinci femei, toate prostituate, din cartierul Whitechapel dintre august şi noiembrie 1888. Cazul este unul dintre cele mai faimoase mistere neelucidate din Anglia.

Jack Spintecătorul

Cel puţin o duzină de omoruri dintre 1888 şi 1892 au fost atribuite lui Jack Spintecătorul, dar doar cinci fac parte din povestea oficială: Mary Ann Nichols (descoperită pe 31 august), Annie Chapman (descoperită pe 8 septembrie), Elizabeth Stride (descoperită pe 30 septembrie), Catherine Eddowes (descoperită pe 30 septembrie) şi Mary Jane Kelly (descoperită pe 9 noiembrie).

Patru victime au fost ucise în timp ce încercau să acosteze clienţi pe stradă. În fiecare caz gâtul victimei a fost tăiat, iar corpul a fost mutilat în aşa fel încât să sugereze că ucigaşul avea cunoştinţe de anatomie uman.

La un moment dat, o jumătate de rinichi uman, care ar fi fost extras de la o victimă, a fost trimis poliţiei.

Autorităţile au primit şi o serie de scrisori sarcastice din partea unei persoane care s-a indentificat ca fiind Jack Spintecătorul. Eforturi masive şi uneori bizare au fost luate pentru a identifica şi captura ucigaşul – toate în zadar.

Cazul a păstrat atenţia imaginaţiei colective, mai ales din cauza faptului că ucigaşii în serie erau o raritate în epoca respectivă. Jack Spintecătorul a servit drept sursă de inspiraţie pentru mai multe opere literare şi dramatice.

Cel mai cunoscut este romanul horror scris de Marie Adelaide Lowndes în 1913 „Chiriaşul” – pe care s-au bazat mai multe filme („Chiriaşul: O poveste a ceţii din Londra” de Alfred Hitchcock).

Peste 100 de cărţi au fost scrise despre caz, majoritatea oferind doar presupuneri asupra identităţii criminalului şi a circumstanţelor crimelor – susţinând că omorurile făceau parte dintr-un complot masonic şi că poliţia a acoperit urmele pentru cei vinovaţi, chiar membri ai familiei regale. Majoritatea acestor cărţi se bazează pe documente false.

Suspecţii cei mai des menţionaţi sunt Montague Druitt, un avocat şi profesor interesat de chirurgie care ar fi fost nebun – acesta a dispărut după ultimele omoruri şi a fost descoperit mort; Michael Ostrog, un criminal rus care a fost internat într-un azil din cauza tendinţelor sale ucigaşe şi Aaron Kosminski, un evreu polonez, care locuia în Whitechapel şi avea o animozitate pronunţată faţă de femei – acesta a fost internat într-un azil la mai multe luni de la ultima crimă.

Locurile unde au avut loc crimele sunt acum obiective turistice macabre în Londra.

PARTENERI:
tie-me-up Optiplaza gadget report HyperFlash refresh eisberg
© The Marketing House