“Un rege doarme aici, / degrabă / ucis cu doar un retevei /
de-o babă, / când se căca-n covata ei.”
----- Agrippa d’Aubigne
 

Venceslav

Venceslav I (907-935) a fost ducele Boemiei din 921 până la asasinarea sa în 935 în urma unui complot al fratelui său Boleslav cel Crud.

Venceslav a fost fiul lui Vratislaus I, duce de Boemia din dinastia Přemyslid. Tatăl său a fost crescut creştin, iar mama sa Drahomira era fiica unui şef de trib păgân, botezată în momentul cununiei.

În 921, când Venceslav avea 13 ani, tatăl său moare şi el este crescut de bunica sa, Sf. Ludmila. O dispută dintre regenta creştină şi nora sa a trimis-o pe Ludmila la castelul Tetin. Drahomira, care încerca să obţină susţinerea nobilimii, este înfuriată de pierderea controlului asupra fiului ei şi o omoară pe Ludmila prin strangulare.

Conform anumitor legende, odată ce îşi recapătă fiul, Drahomira încearcă să îl convertească la vechea religie păgână.

În 924 Venceslav devine rege cu drepturi depline şi o exilează pe Drahomira. După câştigarea tronului, ridică o rotundă consacrată Sf. Vitus la castelul din Praga – locul unde acum stă Catedrala Sf. Vitus.

În septembrie 935 un grup de nobili – aliaţi ai fratelui mai mic al lui Venceslav, Boleslav – complotează pentru a-l ucide pe rege. Boleslav îl invită pe fratele său mai mare la sărbătoarea Sf. Cozma şi Damian, iar trei dintre nobilii săi —Tira, Česta and Hněvsa— îl omoară pe Venceslav pe drumul lui spre biserică după o ceartă cu fratele său. Ultimele sale cuvinte au fost iertarea fratelui său.

Venceslav a fost considerat un martir şi un sfânt imediat după moartea sa, când un cult al lui Venceslav a apărut în Boemia şi în Anglia. La câteva decenii de la moartea sa, au apărut patru biografii despre viaţa ducelui. Acestea hagiografii (biografie a unui sfânt sau a unui lider religios) au avut o mare infleunţă în conceptualizarea medievală rex justus – un monarh a cărui putere izvorăşte mai mult din pietate decât din dreptul de a conduce.

PARTENERI:
tie-me-up Optiplaza gadget report HyperFlash refresh eisberg
© The Marketing House