“Un rege doarme aici, / degrabă / ucis cu doar un retevei /
de-o babă, / când se căca-n covata ei.”
----- Agrippa d’Aubigne
 

Sigismund (1368-1437) a fost împăratul Sfântului Imperiu Roman din 1433, rege al Ungariei din 1387, rege german din 1411, rege al Boemiei din 1419 şi rege lombard in 1431. Ultimul împărat al dinastiei de Luxemburg, a participat la rezolvarea schismei occidentale şi la războaiele religioase din Boemia.

Sigismund de Luxemburg

Sigismund a primit de la tatăl său, împăratul Carol IV, teritoriul zonei Brandenburg şi a fost logodit cu Maria, fiica regelui Ludovic I al Ungariei şi Poloniei. Trimis la curtea din Budapesta la moartea tatălui său în 1378, se căsătoreşte cu Maria şi devine rege consort al Ungariei în 1387.

Tronul îi este ameninţat de mai multe ori de conducătorii din Napoli, iar în 1388 regele „amanetează” teritoriul Brandenburg pentru a strânge destule fonduri pentru armata sa.

A condus o armată europeană împotriva turcilor care invadaseră Serbia şi Bulgaria, dar este înfrânt în septembrie 1396 şi abia reuşeşte să evite să fie luat prizonier. Deşi rivalităţile din Boemia îl opresc din detronarea lui Venceslav ca rege german, exploatează situaţia şi încearcă să cucerească Boemia şi să-l ia prizonier pe Venceslav în 1402. Chemat în Ungaria din cauza unei invazii, Sigismund îl eliberează în 1403.

În 1411 devine rege german şi conduce mai multe campanii împotriva Veneţiei în timpul cărora conduce unul dintre cei papi rivali, Ioan XXIII, să convoace un consiliu ecleziastic la Constance pentru a rezolva Schisma Occidentală. Odată unite puterile creştine din Europa, organizează o nouă cruciadă împotriva turcilor în 1428. Rezultatul este la fel de dezastruos ca şi prima oară.

La moartea lui Venceslav în 1419 Sigismund moşteneşte coroana Boemiei dar o serie de războaie religioase întârzie încoronarea.

Absenţa lui din Germania în toţi aceşti ani provoacă o uniune a prinţilor germani, Uniunea din Bingen, cu rol de protecţie a teritoriilor.

În 1431 Sigismund se întoarce în Italia unde primeşte coroana Lombardiei. Este încoronat împărat doi ani mai târziu şi este primit oficial ca rege al Boemiei în Praga în 1436.

Moare în 1437 şi este înmormântat la Nagyvárad (Oradea de astăzi) lângă mormântul regelui sfânt Ladislav I al Ungariei – idealul monarhului acelei epoci şi venerat de Sigismund. Fără moştenitori de sex masculin, dinastia de Luxemburg se termină la moartea sa.

PARTENERI:
tie-me-up Optiplaza gadget report HyperFlash refresh eisberg
© The Marketing House