“Un rege doarme aici, / degrabă / ucis cu doar un retevei /
de-o babă, / când se căca-n covata ei.”
----- Agrippa d’Aubigne
 

Pipo de Ozora (născut Filippo Buondelmonti degli Scolari) a fost un mercenar, general, strateg şi confident al regelui Sigismund de Ungaria.

Pipo de Ozora

Pipo era fiul unui nobil florentin căzut în dizgraţie şi s-a născut la Tizzano, în apropierea Florenţei. Este menţionat pentru prima oară în Ungaria în 1382 când a intrat în serviciul trezorierului lui Sigismund şi a primit castelul de la Simontornya. Mai multe servicii aduse Coroanei i-au adus funcţia de administrator al minelor de aur ale regatului.

A făcut parte din ultima cruciadă din 1396 la Nicopole, care s-a terminat cu înfrângerea dezastruoasă a liderilor creştini. Pipo a fostr printre puţinii care au reuşit să scape. Împreună cu regele şi o suită de demnitari a ajuns în siguranţă pe teritoriul Ungariei.

În urma pretenţiilor la tron ale lui Ladislav de Napoli, Pipo a descoperit mai multe trădări ale nobililor unguri. A fost forţat să cedeze în faţa acestora după ce regele este luat prizonier la castelul Visegrád.

După ce Sigismund recapătă controlul pentru o perioadă scurtă de timp, nobilimea îl recunoaşte oficial pe Ladislav drept rege. Forţele regatului de Napoli au cucerit oraşul Zadar în 1403, iar Pipo se retrage. În acelaşi an reuşeşte să recucerească Veszprém şi Esztergom. Convinge rebelii să îi ceară iertare lui Sigismund.

Participă la mai multe lupte împotriva turcilor între 1417 şi 1422, iar zvonul că este ucis în Boemia provoacă un atac otoman în Valahia. La rugămintea lui Stefan Lazarević participă la bătălia din Serbia de unde iese victorios.

Suferă un accident vascular cerebral şi, afectat de sechele, este transportat la Petrovaradin. Este îngropat la Székesfehérvár, lângă mormintele regilor Ungariei. Regele Sigismund participă la înmormântarea sa.

PARTENERI:
tie-me-up Optiplaza gadget report HyperFlash refresh eisberg
© The Marketing House