“Un rege doarme aici, / degrabă / ucis cu doar un retevei /
de-o babă, / când se căca-n covata ei.”
----- Agrippa d’Aubigne
 

Giuseppe Arcimboldo a fost un pictor italian cunoscut pentru portretele sale pline de imaginaţie construite integral din fructe, legume, flori, peşti şi cărţi.

Arcimboldo aparţine curentului mannerist. În perioada de tranziţie dintre 1520 şi 1590, mannerismul a adoptat anumite elemente artistice ale Renaşterii şi a influenţat următorul curent, barocul.

Scopul artistului mannerist era de a evidenţia relaţia foarte apropiată dintre om şi natură. Arcimboldo a încercat să transmită aprecierea sa pentru natură prin portretele sale.

În Primăvara portretele umane erau compuse din diverse flori şi plante de primăvară. De la pălărie la gât, fiecare parte a portretului, chiar şi buzele şi nasul, era compusă din flori, iar corpul era construit din plante.

Giuseppe Arcimboldo

Pe de altă parte, în Iarna, fiinţa umană era compusă în principal din rădăcini de copaci. Unele frunze de arbori coniferi şi unele ramuri ale altor copaci se transformau în păr, în timp ce un covor din paie devenea costumaţia personajului portretizat.

Giuseppe Arcimboldo

Criticii de artă încă dezbat dacă picturile sale erau tablouri fanteziste sau rezultatul unei minţi puţin bolnave. Majoritatea experţilor sunt de părere că din cauza fascinaţiei perioadei renascentiste cu ghicitiori, puzzle-uri şi simţul bizarului (cum sunt capetele groteşti ale lui Leonardo da Vinci), Arcimboldo s-a conformat, pur şi simplu, cu gusturile epocii sale.

Lucrările mai convenţionale ale lui Arcimboldo despre subiecte religioase au fost aproape uitate, dar portretele sale bazate pe construcţii pline de imaginaţie erau foarte admirate de contemporanii săi şi au rămas o sursă de fascinaţie până în ziua de astăzi.

PARTENERI:
tie-me-up Optiplaza gadget report HyperFlash refresh eisberg
© The Marketing House