“Un rege doarme aici, / degrabă / ucis cu doar un retevei /
de-o babă, / când se căca-n covata ei.”
----- Agrippa d’Aubigne
 

Frumuseţea sălbatică a Transilvaniei dezvăluie treptat misterele acestei regiuni pline de sătucuri uitate de lume şi cetăţi medievale ale căror secrete abia aşteaptă să fie descoperite.

În această zonă s-a născut cel mai cunoscut domnitor al Europei de est: Vlad Dracul posesorul poreclei Dracula.

De la 1448 până în 1476 Dracula a domnit peste Valahia şi Transilvania. A fost detronat de două ori de către propriul frate, Radu. Deşi Vaticanul îl lăuda ca apărător al creştinismului, Biserica nu era de acord cu metodele sale care au devenit notorii.

Dracula a primit porecla „Vlad Ţepeş” datorită metodei sale preferate de tortură: trasul în ţeapă – execuţia amâna moartea condamnatului cu zile de agonie. Drept avertisment pentru alţii, cadavrele erau postate la graniţe, iar păsările ciuguleau din corpurile în putrefacţie.

În urma unei bătălii, Dracula s-a retras în munţi, trăgând în ţeapă pe toţi cei care îi cădeau în cale. Avansul turc a fost oprit din cauza sultanului care nu mai putea suporta mirosul cadavrelor.

 

Apărătorul dreptei credinţe

 

În acea epocă actele caritabile în numele religiei erau la ordinea zilei, iar o înmormântare creştinească ar fi şters orice păcat şi permis intrarea în rai. Dracula s-a înconjurat de preoţi şi călugări şi a construit cinci mănăstiri. De-a lungul a 150 de ani, familia sa a clădit peste 50 de mănăstiri.

Ucis în 1476 într-o luptă împotriva turcilor în apropiere de Bucureşti, Dracula a fost decapitat, iar capul său a fost trimit la Constantinopol.

 

Cadavrul dispare

 

Dracula a fost înmormântat la mănăstirea Snagov, care era folosită drept temniţă şi cameră de tortură. Atunci când prizonierii se rugau în faţa unei icoane a Sfintei Maria, un chepeng se deschidea şi aceştia cădeau în ţepele ascunse în subsol.

În 1931 la mănăstirea Snagov a fost descoperit un coşciug parţial acoperit cu un giulgiu purpuriu şi brodat cu aur. Scheletul din interior era împodobit cu rămăşiţele unui brocard de mătase asemănător cu o cămaşă purtată de Vlad Ţepeş într-unul din portretele sale. Coşciugul conţinea şi o coroană cu turcoaze şi un inel care semăna cu cele purtate de membrii ordinului Dragonului.

Acestea au fost transportate, împreună cu cadavrul, la Bucureşti dar au dispărut fără urmă şi au lăsat neatins misterul lui Dracula.

PARTENERI:
tie-me-up Optiplaza gadget report HyperFlash refresh eisberg
© The Marketing House