Porţile din Bologna
 

Bologna este un oraş medieval al zidurilor rezistente şi al porţilor impunătoare menite a proteja locuitorii de invadatori.

Secţiuni din zidurile oraşului au rămas în picioare până în zilele noastre. La o plimbare în jurul perimetrului centrului istoric, se pot observa 10 din ce 12 porţi originale care întâmpinau vizitatorii şi descurajau inamicii.

Bologna Harta

Fiecare poartă era un complex bine păzit format din casa căpitanului, turnul central, şanţul de apărare şi podul suspendat. Poarta verifica fiecare călător şi colecta taxele vamale.

Pentru un vizitator neiniţiat, zidurile cetăţii par adevărate labirinturi.

În realitate, trei inele au fost construite de-a lungul anilor pentru a se adapta creşterii populaţiei provocate de influxul mare de studenţi şi profesori veniţi la Bologna pentru a participa la cursurile Universităţii din Bologna – prima universitate din lume, fondată în 1088.

Lucrările la ultimul zid, care are o lungime de 7,6 kilometri, au fost încheiate în 1390.

Porta Produla, una din cele 12 porţi ale oraşului, este punctul de start pentru un tur al porţilor. Zidul a fost construit din selenită adusă de la cariera din Monte Donato. Zidul este dificil de plasat cronologic: cel mai probabil lucrările de construcţie s-au desfăşurat între secolele III şi IV. Linia zidului închidea o treime din oraş şi unul dintre fragmentele care au rămas în picioare poate fi văzut pe Via Carbonesi unde se află palatul Zambeccari.

Primul inel este cunoscut şi ca „zidul celor patru cruci”: în 392 episcopul Milanului a vizitat Bologna, care tocmai trecuse printr-o invazie, şi a ridicat patru cruci de piatră în patru puncte ale oraşului pentru a-l proteja de orice viitor atac. Prima cruce, Crucea Sfântului, protejează partea de sud vest a zidului. A doua cruce, Crucea Fecioarei, protejează Via Castiglione – cel mai important punct de acces spre dealurile din apropiere. Partea vestică a zidului şi Porta Ravegnana are Crucea Apostolului care oferea protecţie împotriva pericolelor din partea oraşului Ravenna. Ultima cruce, Crucea Martirului, se află vis-a-vis de Via Montegrappa – drumul care duce spre Via Emilia şi în afara oraşului. Pe lângă această ultimă cruce a intrat Napoleon Bonaparte în Bologna în 1805. În apropierea ei se găseşte Porta Lame, poartă cu o puternică influenţă barocă.

Dincolo de Porta Lame se află Porta Canale care poate fi complet închisă şi permite doar circulaţia apei.

Foarte aproape de canal se află Porta Galliera şi rămăşiţele castelului Galliera construit la ordinele Bisericii care dorea să îşi întărească poziţia în oraş.

Dincolo de Via Nazario Sauro se află poarta de apărare (un zid cu gratii de fier): Porta Poggiale care a fost distrusă de bombardamente în 1943.

Lucrările de construcţie la cel de-al doilea inel au început în 1079, în cea mai neagră perioadă din istoria oraşului. Într-o epocă a războaielor interminabile, intrările în oraş erau închise şi păzite noaptea. Suprafaţa cuprinsă de cel de-al doilea inel era dublă faţă de dimensiunile originale ale Bologniei.

Porta Maggiore se află pe acest inel şi este cunoscută şi ca „Poarta de onoare”. Toate persoanele de rang înalt intrau pe această poartă. Pe aici a trecut şi armata de eliberare a Poloniei în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Poarta a fost restaurată de nenumărate ori între secolele XVI şi XVIII din cauza prăbuşirilor repetate ale structurii.

În urma unui studiu atent al tehnicilor de zidire şi al stilulilor arhitecturale, vizitatorii pot înţelege mai bine seria lungă de schimbări prin care a trecut Bologna de-a lungul istoriei sale tumultoase.

PARTENERI:
tie-me-up Optiplaza gadget report HyperFlash refresh eisberg
© The Marketing House