“Un rege doarme aici, / degrabă / ucis cu doar un retevei /
de-o babă, / când se căca-n covata ei.”
----- Agrippa d’Aubigne
 

Matthias Corvinus (cunoscut şi ca Hunyadi Mátyás sau Matei Corvin) a fost regele Ungariei şi Croaţiei din 1458. În urma mai multor campanii militare, a fost ales rege al Boemiei în 1469 şi a adoptat titlul de Duce al Austriei în 1487.

Matei Corvin era fiul lui Ioan Hunyadi, regent al Ungariei, mort în 1456.

În 1457 Matei a fost închis împreună cu fratele său mai mare, Ladislav Hudyadi, la ordinele regelui Ladisvlav V al Ungariei. Fratele său a fost executat, iar moartea sa a produs o revoltă care l-a forţat pe Ladislav să părăsească Ungaria.

În urma morţii neaşteptate a regelui, unchiul lui Matei, Mihai Szilágyi, a convins familiile nobiliare să îl proclame în unanimitate pe Matei Corvin rege pe 24 ianuarie 1458. Domnia sa a început sub protectoratul unchiului său, dar în două săptămâni noul rege şi-a intrat complet în drepturi.

Matei Corvin a purtat războaie împotriva mercenarilor cehi care dominau Ungaria în zonele care astăzi aparţin Slovaciei şi împotriva lui Frederic III, împăratul Sfântului Imperiu Roman, care dorea să incorporeze Ungaria teritoriilor sale.

În timpul acestei perioade, Imperiul Otoman a cucerit Serbia şi Bosnia, eradicând zonele-tampon ale graniţelor sudice ale Regatului Ungariei.

Matei Corvin a semnat un tratat de pace cu Frederic III în 1463 prin care îi recunoştea acestuia dreptul de a se numi rege la Ungariei. Împăratul a returnat Sfânta Coroană a Ungariei cu care Matei a fost încoronat rege pe 29 aprilie 1464.

În acelaşi an, Matei Corvin invadează teritoriile şi cetăţile recent ocupate de turci în Bosnia. Dându-şi seama că nu se va bucura de niciun ajutor din partea puterilor creştine, opreşte politicile anti-otomane.

Matei Corvin introduce noi taxe şi impozite care au dus la izbucnirea unei revolte rapid înăbuşite în Transilvania în 1467.

În 1468 Matei Corvin declară război regelui Boemiei, George de Poděbrady, şi cucereşte Moravia, Silezia şi Lausitz. Este declarat rege al Boemiei pe 3 mai 1469, dar nobilii locali refuză să cedeze chiar şi în urma morţii lui George de Poděbrady în 1471 şi îl aleg pe Vladislav Jagiellon, fiul cel mare al lui Cazimir IV din Polonia. Un grup de prelaţi şi nobili unguri au oferit tronul fratelui mai tânăr al lui Vladislav, Cazimir, dar revolta a fost oprită rapid de către Matei Corvin.

După înfrângerea trupelor lui Cazimir VI şi ale lui Vladislav la Breslau în Silezia, Matei Corvin a luptat împotriva turcilor care devastaseră zone din Ungaria. Acesta a trimi întăriri lui Ştefan cel Mare, domnitorului Moldovei, ajutându-l pe acesta să respingă o serie de invazii otomane la sfârşitul anilor 1470.

În 1476 Matei Corvin a asediat cetatea Šabac, un fort de importanţă strategică aflat sub controlul turcilor.

În 1478 a încheiat un tratat de pace care confirma împărţirea teritoriilor boemiene cu Ladislav Jagiellon.

Între 1482 şi 1487 Matei Corvin s-a războit cu împăratul Frederic şi a ocupat zone din Austria.

Matei Corvin a creat o armată de profesionişti (Armata Neagră a Ungariei), a reformat sistemul judiciar, a redus puterea baronilor şi a promovat invidivizi talentaţi pe baza meritului şi nu a statutului social.

De asemenea, Matei Corvin a fost un adevărat protector al artelor şi ştiinţei: biblioteca sa regală, Bibliotheca Corviniana, găzduia una dintre cele mai mari colecţii de cărţi din Europa.

Sub tutelajul său Ungaria a fost prima ţară care a adoptat curentul Renaşterii originar din Italia.

PARTENERI:
tie-me-up Optiplaza gadget report HyperFlash refresh eisberg
© The Marketing House